Innerlijke schoonmaak

In de periode tussen je 40e en 50e vinden er ingrijpende veranderingen plaats in je lichaam. De overgang is een fase waarin je hormoonspiegel drastisch verandert. Voor elke vrouw zal deze fase anders verlopen. Na de overgang zal de oestrogeen spiegel lager zijn.

Oestrogeen zorgt voor een goede gezondheid. Nu er minder oestrogeen is, is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Elke dag genoeg bewegen, het liefst in de buitenlucht, goed slapen en genoeg water drinken. Belangrijk is ook om de zuur-base balans te verbeteren.

Ontzuren

Na je 40e is het aantal afvalstoffen in je lichaam toegenomen. Het kan zijn dat je lichaam voor de helft uit zure afvalstoffen bestaat. Een verzuurde cel veroudert snel en kan afvalstoffen niet goed afvoeren. Hoe meer afvalstoffen, des te meer klachten:

 • stijve en pijnlijke spieren (moeilijker bukken en overeind komen, eerder spierpijn, spieren eerder vermoeid, kramp)
 • ontstekingsreacties in gewrichten (artritis en jicht)
 • haaruitval
 • zwakke nagels
 • stoornissen in de spijsvertering (winderigheid, boeren, obstipatie, maagzuur)
 • spataderen
 • circulatiestoornissen (koude handen en voeten)
 •  vorming van cholesterol
 • vermoeidheid
 • onrust in je hoofd, gejaagdheid en stress in je lichaam

We willen graag zo gezond mogelijk oud worden. Soepel blijven bewegen, je hobby’s blijven doen, niet te zwaar worden, er mooi uit blijven zien en voorkomen dat je problemen krijgt in je hart en vaten, of wat voor aandoening dan ook. En daar is in dit stadium wat aan te doen.

Het is belangrijk om de zure afvalstoffen af te voeren. Zuren ontstaan door de normale lichaamsprocessen. Bepaalde voeding verhoogt het aantal zuren in je cellen: koffie, rood vlees en suiker. Andere factoren die de zuurgraad verhogen zijn alcohol, roken, stress en straling.

Door bewust te kiezen voor een andere leefwijze, kun je grote invloed uitoefenen op jouw eigen welzijn en gezondheid. Zorg dat je overmatige zure afvalstoffen afvoert.

Grote schoonmaak in het voorjaar

Het voorjaar is bij uitstek de beste tijd voor een grote schoonmaak. Niet alleen in je huis, maar ook in je lichaam. Van oudsher werd er vaak gevast in de veertig dagen voor Pasen. Een periode om bewuster te zijn, minder te eten, meer te mediteren en meer contact te maken met wat er in je leeft.

De lever is een belangrijk orgaan dat betrokken is bij het ontgiften. Juist in het voorjaar is de lever krachtig!

Ontzuren is leuk en soms uitdagend. Op sommige momenten kan je suiker of koffie missen of dat gezellige glaasje wijn. Dan heb je echt even doorzettingsvermogen nodig om daar niet aan toe te geven. Het is makkelijker als je toe kunt leven naar de volgende les en de ervaringen van anderen hoort.

Ik heb een online programma ontwikkelt van zes weken, waarin een groep deelnemers zes weken een innerlijke schoonmaak doen: door te ontzuren en mindful te eten.

Op 7 maart hou ik een webinar en vertel alles over het proces van innerlijke schoonmaak. Wil je er nu al meer over lezen? Scroll dan verder door.

Online programma ‘Innerlijke schoonmaak’

Word je enthousiast bij het lezen van deze informatie en voel je dat dit echt belangrijk voor je is? Dat is fantastisch!

Ik ben een online programma aan het maken ‘Innerlijke schoonmaak’. Tijdens de eerste lockdown heb ik dit programma via zoom gegeven. Bestaande uit 6 lessen, waarvan je er elke week één in je mailbox ontvangt. Een programma voor zes weken innerlijke schoonmaak, waarin je anders gaat eten, middelen neemt om jouw zure afvalstoffen af te voeren en meer bewust tijd gaat nemen voor het eten. Het is een tijd waarin je goed voor jezelf gaat zorgen en tijd neemt om jezelf te verwennen.

Door alle cursussen die ik de afgelopen 20 jaar heb gegeven, weet ik dat iedereen anders in elkaar zit en dus ook andere keuzes maakt wat betreft voeding en drankjes. Als je 16 koppen koffie op een dag drinkt, is het al fantastisch als je dit terug brengt naar een aantal kopjes. Een ander wil echt even met koffie stoppen. En weer een ander drinkt helemaal geen koffie.

Ik geef elke week weer nieuwe adviezen. Over het meten van je zuurgraad. Over het bereiden van eten. Over de functie van de lever. Over AGE.

Deze cursus gaat niet alleen maar over voeding. Het is een periode waarin je tijd neemt voor jezelf, om:

 •  veel buiten te zijn voor lekkere wandelingen
 •  regelmatig een koude douche te nemen (haha, niet verplicht hoor)
 •  regelmatig heerlijk voetenbadje te nemen
 •  een leverkompres te maken
 • te genieten van een voetreflexmassage.
 • golden milk te maken

In de cursus zit een video opname waardoor je jezelf een heerlijke voetreflex massage kunt geven. En een beschrijving om een leverkompres te maken en aan te leggen.

Al met al zes heerlijke weken!