Natuurgeneeskundige therapie

Allergieën

Een allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem na contact met een bepaalde stof (allergeen). Dit kan zijn door  inname, inademing of aanraken van een stof ( voedingsmiddelen, schoonmaakmiddelen, pollen, medicijnen e.a.). Terwijl deze stoffen voor andere mensen  onschadelijk of juist nuttig zijn, reageert het immuunsysteem in geval van een allergische reaktie  overdreven alsof  het lichaam bedreigd wordt door een bacterie.

Een allergische reaktie ontstaat op een moment dat  het immuunsysteem verzwakt is. Dit kan doordat het lichaam tijdelijk onder stress staat. Deze stress kan op fysiek, chemisch of emotioneel gebied ( heftige emotie, straling, teveel zon) zijn. Het lichaam kan deze omstandigheden niet aan.  Het zal willen voorkomen nog eens met  deze stof of emotie in aanraking te komen, en zal elke keer reageren met een afweerreaktie. Het lichaam kan dus ook overgevoelig (verkeerd) gaan reageren op bepaalde emoties.
De reaktie van het lichaam kan verschillen. Bij een allergie zoals deze in het ziekenhuis wordt aangetoond, is er een histaminereaktie na contact met de stof  waardoor er igE’s in het bloed kunnen worden aangetoond. In dit geval wordt er een allergie vastgesteld en is uitgevonden welke stof de reaktie veroorzaakt. Het lichaam kan ook pas na enkele uren of pas na dagen reageren op een stof en vaak zijn  er dan geen aantoonbare reakties meer in het bloed. Hier is sprake van intoleranties. Nog onduidelijker zijn de reakties bij overgevoeligheden.  Of ze nou aangetoond kunnen worden of niet, de klachten zijn erg vervelend en niet minder dan een allergische!
Klachten die kunnen optreden kunnen zowel fysiek, gedragsmatig of emotioneel zijn: benauwdheid, veel slijm, jeuk of huiduitslag, geïrriteerdheid of  hyperaktief gedrag, leer- en concentratieproblemen enz. Vaak heeft dit met meerdere allergenen te maken.
Vaak is het immuunsysteem verzwakt doordat er een onderliggende allergie bestaat voor stoffen uit de  5 basismixen, bestaande uit kippe- eimix, calciummix, vitamine C mix, vitamine B mix en suikermix. Dit zijn produkten die dagelijks gegeten en gedronken  worden. Als het lichaam er niet tegen kan, hebben deze stoffen een voortdurende ondermijnende werking op het afweersysteem. Zonder dat je dit merkt, want de reakties zijn niet zo heftig als bij een histaminereaktie zoals op kan treden na een bijensteek!
Allergieën ontstaan zoals eerder gezegd in stressvolle omstandigheden. Het kan zijn dat je ruzie krijgt terwijl je net zit te eten. De emotie wordt gekoppeld aan het voedingsmiddel.
Of nog gecompliceerder: Stel dat er op straat iets gebeurt. Er zijn geluiden van brekend glas, je ruikt iets branderigs, er heerst spanning, er klinkt een sirene. Je weet niet of er bekenden bij betrokken zijn. Je eet op dat moment een lekker ijsje. Mensen raken in paniek, ze botsen tegen je aan, je morst je ijsje op je nieuwe jas, waardoor je geïrriteerd bent. Op zo’n moment maakt het lichaam een totaalplaatje van de omstandigheden: geluiden, geur, emoties, een ijsje (melk, calcium, lactose, suiker), aanraking door botsing en nog meer. Als het lichaam maanden of jaren  later een sirene hoort, kan dit steeds dezelfde stress geven als bij bovenstaande gebeurtenis. En stel dat het voorjaar is en er pollen in de lucht zitten? Grote kans dat hier de oorsprong ligt voor hooikoorts. Door de allergische reakties op stoffen of emoties ontstaan blokkades op de energiebanen, onze meridianen. Dit kan leiden tot een verslechtering van de gezondheidstoestand van één of meerdere organen.

 

Ik heb zelf veel stress op eten gekend. Als je uittest op welke leeftijd de stressvolle gebeurtenis is geweest, komen er vaak vanzelf  herinneringen boven. Toen ik getest werd op de suikermix, werd duidelijk dat er op 15 jarige leeftijd een stressfactor was geweest. Er kwamen 2 dingen boven. Mijn moeder heeft het moermandieet gevolgd omdat ze kanker had. Herinneringen kwamen boven van vieze appeltaart gemaakt van volkorenmeel en honing, rauwe eidooiers door de kwark, eindeloze flesjes met pillen en vloeistoffen, elke week erwtensoep en nog veel meer. Mijn idee was dat je dus niet gezond kon zijn als je gewone voedingsmiddelen als suiker, koffie, vlees at. Er zat zoveel stress op voeding! Een tweede herinnering was een etentje toen mijn oudste zus promoveerde. Ik had geïnformeerd bij de ober wat een T-bonesteak was en had toen toch maar een cordon blue besteld. Per vergissing kreeg ik toch de T-bone steak! Het was een enorme hoeveelheid vlees en dat terwijl ik niet zo’n vleeseter was… Natuurlijk werd het allemaal opgelost en als troost kreeg ik een enorme schaal  aardbeien met slagroom. Door de stress die dit alles had opgeleverd werd ik er zo misselijk van dat het er thuis allemaal uitkwam. Ik heb jaren geen aardbeien met slagroom gegeten. Alleen het idee al!! Ik heb me nooit afgevraagd of deze ervaring iets bij me teweeg had gebracht. En zo gaat dat: er gebeurt iets, het gaat voorbij en je vergeet het. Maar je lichaam reageert nog steeds met een respons, vaak zonder dat je dit merkt.

Behandeling
Mijn behandeling is gebaseerd op NAET en TAT (transformerende allergie technieken). Door middel van spiertesten wordt uit een reeks buisjes getest welke stressvol is voor het lichaam. Soms is dit 1 buisje, vaak zijn er meerdere buisjes die meebehandeld moeten worden.
Wayne Topping beweert dat 90 % van de allergieën veroorzaakt wordt door angst. Het is dus heel belangrijk om uit te zoeken waar deze angst zijn oorsprong heeft en deze te behandelen.
Tijdens de behandeling wordt de blaasmeridiaan behandeld. Deze is verbonden met alle andere energiesystemen en moet de allergische respons tussen lichaam en hersenen corrigeren.
De behandeling duurt 1 a 1 ½ uur.